Πρόσωπα

Ο Οίκος μόδας Τρανούλη μας αποκαλύπτει την ιστορία έμπνευσης του κλασικού αρώματος Chanel No 5

Συναντήσαμε τον γνωστό σχεδιαστή μόδας, Αναστάσιο Τρανούλη και μας αποκάλυψε την ιστορία που κρύβεται πίσω από το θρυλικό Chanel No 5, που πλέον συμπληρώθηκαν σχεδόν 100 χρόνια από την κυκλοφορία του!

Το 1920 φιλολογείτε πως  βγήκε στην αγορά το κλασικό άρωμα Chanel No 5! Η θρυλική σχεδιάστρια
Coco Chanel , λέγεται πως εμπνεύστηκε από ένα προϊόν καλλωπισμού του αδικοχαμένου αγαπημένου της, Arthur «Boy» Capel και δημιούργησε αυτή την μίνιμαλ και κομψή art deco συσκευασία, που περισσότερο θύμιζε μπουκάλι από ουίσκι και όχι αρώματος! Αυτό ήταν και η μισή του επιτυχία!

Τριαντάφυλλο και γιασεμί αναμιγνύονται με αλδεΰδες και δημιουργούν μια χειμωνιάτικη καθαρότητα και έναν πρωτόγνωρο αισθησιασμό.  Η Coco ήταν το πρόσωπο της παρθενικής καμπάνιας του αρώματος, το 1937 για το αμερικανικό Harper’s Bazaar.

Τέτοια αίσθηση έκανε το άρωμα αυτό που όταν κάποια στιγμή δημοσιογράφοι είχαν ρωτήσει τη Μέριλιν Μονρόε τι φορούσε στο κρεβάτι, εκείνη είχε απαντήσει «μόνον το Chanel No5»!

Σε αρκετές συνεντεύξεις που παραχώρησε η ίδια στα έντυπα μέσα της εποχής,τόνιζε πως: «Ήταν αυτό που περίμενα. Ένα άρωμα που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Ένα γυναικείο άρωμα που μύριζε γυναίκα».

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως! Ο Τίλαρ Ματσέο γράφει στο βιβλίο του « The Secret of Chanel No 5»,  ότι το καλοκαίρι του 1920, η Coco είχε πάει διακοπές στην Κυανή Ακτή, με τον τότε εραστή της, τον Μεγάλο Δούκα Ντμίτρι Πάβλοβιτς. Εκεί έμαθε για τον Έρνεστ Μπω, ο οποίος ήταν ένας αρωματοποιός που δεν φοβόταν να πειραματιστεί! Αυτό ακριβώς ήθελε και η Coco που μέχρι τότε οι αρωματοποιοί της έβγαζαν λουλουδένια ανάλαφρα αρώματα, κάτι που η ίδια απεχθανόταν!

Ο Μπω, λοιπόν λάτρεψε την επιθυμία που είχε η Κοκό για ένα άρωμα φρέσκο, με νότες σαπουνιού και μακρά διάρκεια!

Κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να της φτιάξει 10 δείγματα αρωμάτων με τα χαρακτηριστικά που λαχταρούσε. Και για να μην μπερδευτούν τα ονόμασε με αριθμούς: από Νο 1 μέχρι Νο 5 και από Νο 20 μέχρι Νο 24.

Ένας θρύλος που ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναφέρει πως ο βοηθός του Μπω έκανε ένα λάθος και στο δείγμα του Νο 5 να έβαλε μια ποσότητα αλδεΰδης που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά στη βιομηχανία αρωμάτων. Έτσι δημιουργήθηκε το Chanel No 5!

Για οικονομικά αρίστης ποιότητας αρώματα επισκεφτείτε την σελίδα τους στο fb:      Tranoulis Perfumes η το e-shop !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *